De ce nu avem succes

20 Iulie 2010

„Într-o după-amiază, a văzut un bărbat în susul străzii plângându-se că nu găsea un loc potrivit ca să bea ceva după urcuşul acela. Cum băiatul cunoştea limbajul semnelor, îl chemă pe bătrân ca să-i vorbească.

― Hai să vindem ceai oamenilor care suie străduţa, îi spuse el.

―Mulţi oameni vând ceai pe-aici, a răspuns Negustorul.

― Dar noi putem vinde ceai în pahare de cristal. Aşa oamenilor o să le placă ceaiul, dar vor cumpăra şi paharele. Pentru că ce-i place omului cel mai mult este frumuseţea. 

În scurt timp se răspândi vestea şi o mulţime de oameni suia dealul până sus ca să cunoască prăvălia care făcea ceva nou într-o negustorie aşa de veche. S-au mai deschis prăvălii de ceai în cupe de cristal, dar nu erau în vârful dealului, aşa că erau tot timpul pustii.

Curând, Negustorul a trebuit să mai angajeze doi oameni. Începu să importe, pe lângă cristaluri, cantităţi enorme de ceai care erau zilnic consumate de bărbaţii şi femeile însetate de lucruri noi.”

Povestea de mai sus e desprinsa din Alchimistul de Paulo Coelho. Practic, este vorba despre o afacere veche, care nu mai are succes si care este readusa la viata din cauza unei idei inovatoare.

Istorioara ar trebui sa fie citita si inteleasa de orice manager care pe criza asta isi vede afacerea in pioneze.

Deci, ce lectii desprindem din ea?

1. Trebuie sa inovezi. Pana la urma e vorba si de ceea ce a facut Steve Jobs cu Iphone-ul si cu Ipad-ul. Nu a adus un lucru care este neaparat util, insa a adus un lucru care nu exista pana atunci. Oamenii puteau sa traiasca si fara iPhone sau iPad, insa inovarea atrage inclusiv pe vremuri de criza. Daca vii mereu cu aceleasi lucruri, oamenii, clientii se plictisesc de tine.

In plus, trebuie sa aduci ceva nou in plus fata de concurenta. Trebuie sa ne uitam la concurenta intotdeauna cu ochi critici, sa vedem ce are ea si apoi sa facem altceva, nu sa copiem ce are ea si nu avem noi.

2. Produse/ servicii atractive.  Chiar daca e criza, oamenii nu rezista daca se simt atrasi de ceva. In povestea lui Coelho vedem cum nu au cedat ispitei de a bea ceai din pahare de cristal, iar pentru asta chiar depuneau un efort: urcau dealul pe caldura.

Asadar, oamenii sunt dispusi sa faca eforturi, chiar daca e criza. Important este sa le faci un produs sau serviciu in fata caruia sa nu poata rezista.

In vremuri de criza, managerii pun insuccesul firmei pe seama crizei, dar ei livreaza aceleasi produse clientilor, fara sa vina cu nimic, cu vreo idee noua, cu ceva care sa-i arate clientului ca el e diferit de ceilalti.

Daca nu ar fi inventat iPad-ul si iPhone-ul, Steve Jobs s-ar fi luptat cu criza, ar fi stat in biroul lui si s-ar fi lamentat ca e criza si oamenii nu au bani sa cumpere Mac-uri.

Daca nu s-ar fi gandit sa vanda ceai, sticlaria negustorului lui Coelho ar fi dat faliment pentru ca vindea aceleasi pahare pe care oamenii le stiau de atatia ani.

Un produs trebuie sa se reinventeze permanent. Daca nu reinventam mereu, nu avem succes.

Daca stam cu capul la cutie doar pentru ca e criza, atunci nu exista nicio sansa sa iesim din ea.

Anunțuri

3 răspunsuri to “De ce nu avem succes”

 1. Ana Says:

  Perfect adevarat. Insa pentru asta trebuie ca fiecare patron sa-si ia destinul in propriile maini si sa caute singur solutii. Nu sa astepte ajutoare de la stat…

 2. Ceausescu Says:

  Din spusele lui Gorbaciov, Ceausescu avea senzatia ca idei banale gen “colaborarea intre popoare” sunt niste descoperiri epocale, care ii si apartin lui, ca mare ganditor. Tu Viorele repeti sus si tare, cu sublinieri, ABC-ul marketingului. Inovatia e foarte importanta, e valabil si pentru bloghisti. Deocamdata ai descoperit apa calda.

 3. Lee Jaedong Says:

  O parabola din „Alchimistul” nu tine de inovare. Dar e un inceput :))

  Sa ne anunti cand trebuie sa descoperim focul si sarea


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: